Image
Groepsfoto van alle deelnemers op het strand

11.11.11 voor vrijwilligers

Ben je vrijwilliger bij 11.11.11? Dan vind je hier een overzicht van de informatie die voor jou relevant is.

Expo Klimaatrechtvaardigheid door de ogen van jonge kunstenaars

In het kader van de campagne hebben we dit jaar opnieuw een expo over klimaatrechtvaardigheid ter beschikking. Organiseer je een activiteit en heb je ergens een goed zichtbare plaats? Hang dan zeker deze prachtige tentoonstelling op. 

Image
Illustratie Amapolay - The Time is Now
© Amapolay: The Time is Now - Peru, 2022

Klimaatonrecht?

De klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. In Bangladesh verdwijnen volledige vissersdorpen in de stijgende zee. In Zambia leidt droogte tot extreme hongersnood. In Brazilië worden gemeenschappen en ecosystemen vernietigd door bosbranden. Maar klimaatonrecht is geen ver-van-ons-bed-show: ook bij overstromingen in België delen kwetsbare mensen het hardst in de klappen. Dat is onrechtvaardig.

Wij zien het probleem niet.

Wij zien oplossingen.

Landen die verdrinken in sociale en economische problemen. Slachtoffers die zichzelf niet kunnen beschermen, omdat de middelen en macht ongelijk verdeeld zijn. Mensen waarbij het water aan de lippen staat, vaak letterlijk. Nee, daar kunnen we niet naast kijken. Alleen kiezen we om ons niet blind te staren op deze problemen. Liever kijken we verder, naar concrete oplossingen. Zeker daar waar anderen de ogen sluiten.

We stellen lastige vragen.

En bieden hoopvolle antwoorden.

De vraag is niet alleen hoe we de droogte, bosbranden of overstromingen oplossen. Maar wat we vooral in vraag moeten stellen is het huidige systeem. Een fundamenteel oneerlijk systeem dat structurele ongelijkheid creëert en in stand houdt, in een wereld waar de winst van enkelen ten koste gaat van mens en natuur. We pakken het probleem bij de wortels aan: het enige juiste antwoord op deze klimaatverandering, is een systeemverandering.

Toch kunnen we nu al dromen van een klimaatrechtvaardige wereld. 
Maar hoe zal die er dan uitzien?

11.11.11 vroeg 4 dichters en 4 illustratoren om deze vraag te beantwoorden.

Image
Portret Amapolay
Amapolay Collectief: Carol Fernández & Fernando Castro

De tentoonstelling bestaat uit

  • 4 gedichten en 4 illustraties (A2-formaat), 2 tekst-pancartes over de campagne en 1 pancarte met oproep doe een gift.
  • gedrukt op kwalitatief papier

Praktisch

  • Doelgroep: vanaf 12 jaar 
  • Bestellen: via de vrijwilligershop bestellen kan vanaf 1 juli - levering is voorzien vanaf 11 september.
  • Prijs: 15 euro
  • Extra tip: vanaf begin september hebben we nieuwe leestips klaar gelinkt aan het thema van de najaarscampagne. De boekentips van vorig jaar kan je hier bekijken.